Nu cred că putem număra speakerii motivaționali care îți spun “indiferent ce spun alții, urmează-ți visul”. Cât am reuși să-i numărăm pe cei în activitate mai apar vreo 10.000. E profitabil să le spui oamenilor că pot să fac orice. Dar oare pot?
În anii 90 voiam să fiu muzician. Și acum iubesc muzica din tot sufletul. Deși pe atunci nu erau motivaționali la kil, aveam de partea mea romanele de aventuri în care eroul pornea cu ultima șansă și ajungea pe primul loc. Încrezător în șansa celor curajoși am încercat să învăț un intrument. N-am reușit. Am dat probă la cor (unde știți că intră toți proștii) n-am reușit nici acolo. Apoi am devenit DJ mințind un patron de discotecă, pe atunci nu erau cluburi, că știu să mixez. Un an m-am chinuit până am reușit primul mixaj. Pe vinil. Am rezistat fără să fiu dat afară pentru că nu erau mulți DJ pe vremea aceea și aveam totuși un talent: știam ce vor oamenii să asculte. Eram un bun “profiler”.
Diferența între un om care muncește să acopere lipsa talentului și unul talentat a devenit într-o seară extrem de evidentă. Prietenul meu, compozitorul Daniel Baciu, avea o piesă no.1 în Malta și destul de ascultată în UK. A fost invitat în ambele țări ca “DJ set”. Producătorii de acolo nu ar fi crezut niciodată că un om care face muzică dance nu pune și muzică! Maxi Jazz și Sister Bliss de la Faithless au DJ set! Baciu al meu… nu pusese în viața lui mâna pe un platan! A avut însă nevoie de cel mult două ore să reușească!!
Unde vreau să ajung? Uneori inima și aptitudinile noastre nu arată în aceeași direcție. La fel cum uneori oamenii care îți spun că ești beat ar trebui să te determine să mergi să te culci.
La fel e și în relații. Uneori omul pe care îl iubești îți face rău. Să te duci ca boul după sentiment ignorând rațiunea poate să îți distrugă viața.
Nu desconsider importanța muncii. Un talent leneș “se naște vedetă și moare speranță”. E o vorbă din fotbal care cred că îi aparține regretatului Ioan Chirilă, unul dintre cei mai mari jurnaliști și autori de cărți despre sport. Nu e coincidență de nume. E tatăl lui Tudor.
Dar munca este, ca și talentul, doar o parte din ce ai nevoie pentru rezultat.
Cât despre motivatorii pe bani, ce-ai vrea să-ți spună? Că ești prost? Păi, nu te duci tu la altul “pentru o a doua opinie”? Pierd clienți :)
Ai grijă de la cine cumperi sfaturi. Chiar și atunci când le primești gratis. Astea te costă de obicei… cel mai mult.
P.S. Un capitol întreg despre cum e lumea, nu cum vrea să pară, în volumul al doilea din Psihologie pentru oameni obișnuiți. Cei care îmi vizitează blogul sunt în majoritate doar curioși. Cei care pot să citească o carte, în vremurile astea haotice, sunt o minoritate la care țin.
Click pe poză :) Link direct către Curtea Veche Publishing: https://goo.gl/rgW84A