Uită-te un pic în jurul tău: oamenii înlocuiesc foarte rar o extremă cu moderația. O înlocuiesc cu cealaltă extremă.
Bunul simț nu înlocuiește moda.
Doar o altă modă poate face asta.
Hainele, vorbele, gândurile, speranțele din colecția de iarnă vor fi înlocuite cu haine, vorbe, gânduri și speranțe mai decoltate din colecția de vară.
Cred că în afară de psihologie nimic în lumea asta nu mai crede în existența unui echilibru stabil. Cel mult într-un echilibru dinamic, ca acela al unui pendul.
Vă dați seama ce s-a întâmplat când a apărut facebook?
Corect! NU S-A ÎNTÂMPLAT NIMIC CÂND A APĂRUT FACEBOOK, ABIA CÂND A ÎNCEPUT SĂ AIBĂ SUCCES A DEVENIT O PROBLEMĂ!
Pentru că fură din timpul utilizatoriului? Înlocuiește timpul de calitate pe care omul îl petrecea cu familia?
Ei, rahat.
Facebook FURĂ din timpul TV-ului.
Vai, ce frumos petreceau familiile noastre, la masă, toți cu ochii la același ecran. Văzând aceleași reclame.
Acum stau fiecare la masă uitându-se la ecranul lui. Vai, cât de nasol! Și se uită la ce aleg să se uite!! Groaznic.
Și nu se mai bat pe telecomandă pentru că acum nu mai trebuie să ai în casă mai multe televizoare. Doar mai multe telecomenzi, pardon, telefoane.
Și nu înțeleg psihologii asta? Sigur că înțeleg :))) Dar cine i-ar mai căuta dacă ne-ar spune adevărul?
Da. Platformele sociale dau adesea utilizatorului aceleași simptome ca orice dependență, dar când ne striga mama în casă că au început desenele ce era?
O copilărie frumoasă cu care acum ne lăudăm.
Copiii lui Pavlov. Ăla cu reflexul condiționat la câine. Aprindea becul și ciobănescul german saliva. Cel mioritic credea că e mai deștept doar pentru că nu avea încă acces la curent electric.
Da, dependența e cauzată și de o fugă de realitate. Dar telenovelele ce sunt, dacă nu o fugă de realitate? Măcar pe facebook PROTAGONIȘTII CHIAR EXISTĂ. IAR EL CHIAR S-AR PUTEA SĂ O IA DE NEVASTĂ. Desigur, acolo se cam termină totul pentru că pe mulți oameni îi torturează efectiv fericirea altora.
Da, în aparență psihologul are dreptate când spune că utilizatorii de facebook, instagram, etc, ar putea face altceva mai bun cu timpul lor. Ei se fac că nu văd un fapt simplu: CEI MAI MULȚI NU AU NIMIC MAI BUN DE FĂCUT CU TIMPUL LOR.
Viețile celor mai mulți dintre noi NU sunt chiar atât de palpitante!!
Gândește-te cât de mult se bârfea în anii 70-80-90 cu resurse de informare mult mai modeste gen Metoda de ascultat vecinii cu paharul pe perete sau Gaura cheii!
Facebook este o monumentală gaură a cheii. Prin care ești vecin cu toată planeta.
Hai să admitem că pe mulți nu i-a schimbat. Atâta pot.
Social media e o Agora. Dacă nu-ți place ce spune poporul, nu înseamnă că e de vină telefonul prin care asculți. Cât timp tu folosești social media și nu ea pe tine totul va fi bine. Iar mâine, deși nimeni nu va da share sau like la acest articol nefiind siguri dacă asta nu ar demonstra cumva că sunt dependenți de social media, voi continua cu un altul de auto-testare pentru cei care vor să știe dacă sunt bine sau sunt “facebook-high”.